Полезно

Защо е важна профилактиката на нашият климатик?

Много хора не мислят, че профилактиката на техния климатик е от толкова голямо значение, но мнозина от тях бъркат. Сега ние ще Ви обясним, защо профилактиката е толкова важна за добрата работа на уреда и най-важното за Вашето здраве. Самото значение на думата профилактика е съвкупността от действия и процеси за поддържането на уредите и системите в добро техническо състояние.

При своята работа климатикът циркулира въздух през неговите топлообменници, и прекарва определеното количество въздух през самите тях. Поради това по алуминиевите частици на топлообменника се отлагат прах и мръсотия. След зацапване на топлообменника, ефективността на работа на уреда се намалява и дори стига до пълна неработоспособност. Това се получава заради намаляване на топлообмена между фреона, който циркулира в тръбите и околният въздух. При това положение вашият уред започва да се натоварва при работа и така не може да се гарантира безпроблемната и дълготрайна работа на самата система.  Това означава, че последствията няма да са само, че климатикът не духа достатъчно топло или студено, а ще има и технически усложнения. Получава се прекалено завишаване на консумация на електрически ток от мрежата. Също така компресорът започва да прегрява и по този начин той нарушава мазилните свойства на маслото, което се намира в него, като това води до неговата повреда.

Но затруднената и не ефективна работа на климатика, всъщност не е най-сериозния Ви проблем. Проблемът идва от това, че при не навременната профилактика на уреда се застрашава вашето здраве. При работа на климатика на охлаждане се получава  конденз . Той идва от това, че климатикът засмуква топлият и влажен въздух от стаята, а температурата на вътрешното тяло при работа на уреда е между 5С° и 15С°, и поради преминаването на количеството въздух през топлообменника и неговата температурна разлика се образува кондензирала вода. Капчиците вода се стичат в кондензната тава, която се намира в долната част на вътрешното тяло, а от там през дренажен маркуч се изкарва извън помещението. В този случай при Вашият вече замърсен топлообменник с прах и мръсотия, и допълнението от конднеза се получава една благоприятна среда за бактерии и гъбички. Тези гъбички могат да доведат до много различни болести на дихателните пътища било то от инфекциозен или алергичен произход, било то като бронхит, настинка, пневмония, дори и развиване на астма.

За да се предпазите от тези неприятни последици, били те технически усложнения за уреда или по-важното здравословни за Вас, ние препоръчваме да се извършва качествена профилактика на климатика поне веднъж в годината, при положение, че вашият уред се използва редовно. Също така трябва да се извършва редовно почистване на филтрите на климатика. Препоръчително е да се прави на всеки две седмици при редовно използване не уреда, като Вие може да го извършвате сами, като измивате филтрите под течаща вода.